blog, inspiratie

Ademhaling tijdens yoga

De ademhaling bij Yoga is belangrijk omdat het een reflectie is van hoe we ons voelen. Als we pijn hebben, kunnen we dat merken aan onze ademhaling. En ook als we zijn afgeleid kunnen we dat terug zien in de kwaliteit van onze ademhaling.

De ademhaling is de brug tussen je fysieke lichaam en dat wat er aan de binnenkant zit. De ademhaling bij Yoga brengt dus lichaam en geest in verbinding. En alleen door deze drie elementen te verenigen in een asana, kunnen we Yoga optimaal ervaren.

Iets minder ‘zweverig’ gezegd, is de ademhaling je toegang tot het autonome zenuwstelsel.

De ademhaling wordt gereguleerd door het autonome zenuwstelsel. Dat betekent dat het automatisch gaat. Je hoeft er dus niet bij na te denken. En dat is maar goed ook…. ;-).

Ondanks dat de ademhaling automatisch geregeld wordt, kun je de ademhaling deels beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld sneller gaan ademen of langzamer. Of hoog in de borst, of laag in de buik.

En dit is een erg belangrijk gegeven. Want doordat we de ademhaling kunnen beïnvloeden, kunnen we dus ook in beperkte mate toegang krijgen tot ons zenuwstelsel.

Ga maar eens een paar minuten heel snel en heel hoog in de borst ademen. Ik weet zeker dat bijvoorbeeld je hartslag dan ook zal stijgen.

Doordat we bij Yoga zoveel met de ademhaling bezig zijn, is er dus van alles aan de gang tijdens een Yoga practice. We manipuleren op deze manier eigenlijk ons fysieke, mentale, emotionele en spirituele staat van zijn.